20 серпня 2022

КРУХЕ ТІСТО - теорія

 Крухе тісто, яке ще називають пісочним (назва взята з російської мови, а в російську хибно взята з німецької - в німецькій мові є і пісочне тісто (Sandmasse), і крухе (Mürbeteig).

Крухе тісто - це тісто, яке складається з муки і товщу (масла, смальцю чи маргарини), також цукру і яєць, сметани, або води. Консистенція така, що тісто треба розвалкувати.

В залежності від того, наскільки крухим ми хочемо отримати готовий виріб, залежить спосіб замішування:

  • Найбільш крухе - холодне масло з мукою, змішаною з цукром-пудрою перетираємо на кришки (або січемо ножем на стільниці), додаємо рідкі компоненти, коротко змішуємо.
  • Середньо крухе - яйце збиваємо з цукром, додаємо масло (не зовсім холодне) і інші компоненти, коротко (не докладно) змішуємо і додаємо муку. Швидко збираємо в тісто.
  • Ніжне, малокрухе тісто - масло кімнатної температури збиваємо з цукром на крем, додаємо яйця (по одному), накінець муку і швидко змішуємо до утворення тіста.
Для ще більшої крухості можна додати алкоголь (горілка, ром), або і всі рідкі компоненти замінити пивом. Особливо в теплу пору, коли масло тає, і є небезпека, що воно вбере в себе зашвидко муку, алкоголь дуже допомагає.

Пропорції муки, товщу і цукру наступні:
  1.   2:1 (без цукру, Pâte brisée)
  2.   4:2:1 (Pâte sablée.)
  3.   4:2:2 (Pâte sucrée, солодший варіант)
  4.   3:2:1

Немає коментарів:

Дописати коментар