21 серпня 2022

Білий (пшеничний) хліб

✰✰✰ Білий хліб з кмином               
✰✰✰ Хліб з манкою "Львівський"
✰✰✰  Слов'янський хліб
✰✰ Чеський хліб на пиві
✰✰ Японський хліб (на киселі)
✰✰ Заварний хліб
✰✰ Французький хліб на газованій воді
✰✰ Хліб-п'ятихвилинка
✰✰  Сільський хліб
✰✰ Білий хліб з кмином
1) 5 г кмину закип'ятити з 250 мл води і хай кипить 5 хв, і виключити. 
2) 20 г свіжих дріжджів розім'яти з 1 ч.л. цукру, як розпустяться, додати 100 мл літньої води і 100 г муки. Розмішати і лишити на 20 - 30 хв, хай почнуть дріжджі рости. 
3) Додати 400 г муки і воду з кмином і 7 г солі в ній розпустити. (ледве теплу). Місити в комбайні на "1" 20-30 хв. Накрити і хай росте півтора-дві години. 
4) Викласти тісто на стільницю, помісити, розвалкувати, звернути в рулет, сформувати хліб і покласти на пекарський папір, змочити водою, зробити надрізи і покласти в римський горшок, перед тим вимочений пів години і легко витертий. Накрити, лишити на 10-15 хв, і покласти в духовку, включити на 200° і пекти 40 хв. 
5) Зняти кришку з римського горшка, і ще 10-15 хв допекти до готовності. 

Попробувати, як температура дійде до 200°, зменшити через 10 хв до 180°. 
Зразу після випічки накрити хліб рушником, щоб шкірка стала м'ягкою. 
ДУЖЕ СМАЧНИЙ ХЛІБ!
============================
✰✰ Хліб з манкою "Львівський" 

400 г муки
100 г манки (краще з твердої пшениці)
7 г дріжджів
10 г цукру
300 мл води+2 с.л.горілки
9 г солі (в кінці замісу)
20 г масла
ДУЖЕ СМАЧНИЙ)
====================
✰✰ Чеський хліб на пиві
  1. 20 г свіжих дріжджів розім'яти з 1 ч.л. цукру, як розпустяться, додати 100 мл літньої води і 100 г муки. Розмішати і лишити на 20 - 30 хв, хай почнуть дріжджі рости. 
  2. Додати 400 г муки, змішаної з 5 г солі,  і 250 мл пива. Місити в комбайні на "1" 20-30 хв. Накрити і хай росте півтора-дві години. 
  3. Викласти тісто на стільницю, помісити, розвалкувати, звернути в рулет, сформувати хліб і покласти на пекарський папір, змочити водою, зробити надрізи і покласти в римський горшок, перед тим вимочений пів години і витертий. Лишити на 10-15 хв накритим і покласти в духовку, включити на 200° і пекти 40 хв. 
  4. Зняти кришку з римського горшка, і ще 10-15 хв допекти до готовності. 

==============================
✰✰ Французький хліб на газованій воді

Усе, як на "Чеський хліб на пиві", тільки замість пива - мінеральна вода.
===============================
✰✰  Японський хліб на киселі 
  1. 200 мл води закипятити. 100 мл холодної води дати в склянку і розмішати з 50 г муки. Через ситко (щоб не було грудок) процідити до кипятку, розмішати, вернути на вогонь і зварити кисіль. Відставити.
  2. 450 г муки змішати з 7 г дріжджів, 5 г цукру і 7 г  солі. Розмішати.
  3. До киселю додати 50 г олії і 20 мл водки. Розмішати.
  4. Якщо кисіль вже ледве теплий, дати до муки і замісити тісто, спочатку на "2", а як зліпиться, то на "1" ще 10 хв.
  5. Хай росте 2 години, тоді розвалкувати, скрутити в рулон, сформувати боханець, зробити надрізи, дати в форму, і через 20-40 хв пекти.
Більше мороки, але в смаку ніякої різниці.
=============
✰✰ Заварний хліб
  1. 150 г кип'ятку запарити 50 г муки, розмішати, прикрити і хай стигне. 
  2. 450 г муки дати в чашу комбайну, додати 7 г сухих дріжджів, цукор 25 г, сіль 8 г, усе розмішати, додати 25мл олії, 25 мл водки, 150 мл теплої води, запарку, яка вже трохи вистигла, і замісити тісто. Хай добре виросте. 
  3. Сформувати хліб, дати вирости і пекти. 
Хліб як хліб, нічого особливого заварка не дає. 


=============
 Хліб-п'ятихвилинка 
✰ 1.
  1. Змішати 500 г муки, 7 г сухих дріжджів, 10 г солі, 20 г цукру.
  2. Змішати 20 г олії, 20 г водки або оцту і теплу воду, всього 500 мл.
  3. Вилити рідину до муки, міксувати до однорідності, дати в форму, накрити і покласти в холодну духовку. Включити на 200С і пекти 1 годину.
Дійсно добре вдався, на смак хліб як хліб, нічого особливого. Як нема часу, то і такий добрий.


✰✰ 2.
Але з цих самих інгредієнтів краще зробити 
 Заливной хлеб, дати вирости 2 год+1 год+пів години, або зробити на нічній опарі POOLISH. Тільки муки треба більше, бо тісто під час бродіння рідне. (спробувати на 350 г муки 300 мл води) 

POOLISH 12 год в холодильнику (100 г муки, 100 мл води, 1 г дріжджів), 2 год при кімнатній температурі, додати 200 г муки (наступний раз дам 250 г), змішаної з 3 г дріжджів і 4 г солі, додати 200 мл води, замісити тісто, хай 10 хв постоїть, дати в форму і хай росте 2 год, і пекти. 
Духовку розігріти до 250С, дати хліб і зменшити до 200С. Пекти 30 хв.
✰✰ 3.
  1. Опара 150 г муки, 150 мл води, 2 г дріжджів. Хай росте 3 год при кімнатній температурі. 
  2. До опари додати 200 г муки, 5 г солі, 150 мл води. Замісити тісто. 
  3. Дати у форму і хай росте ще 1,5 години. Пекти. 
Духовку розігріти до 250С, дати хліб і зменшити до 200С. Пекти 30 хв.
4.  
✰✰✰  Слов'янський хліб
  1. Опара 150 г муки, 150 мл води кімнатної температури) , 1 г дріжджів. Хай росте 3-4 год при кімнатній температурі. 
  2. До опари додати 300 г муки, 8 г солі, 150 мл холодної води (з холодильника) і, якщо є, то 50 г Pate fermente. Замісити тісто в комбайні. Тісто не густе, але і не рідке. Внесите соль тогда, когда тесто уже собралось в комок.
  3. Дати у форму і хай росте ще 2-3 години.
  4. Духовку розігріти до 250°С, дати хліб і зменшити до 225°С. Пекти 30-40 хв.
Хліб добрий, хрумка скоринка, ніжний м'якуш. 
Або:
п. 2 - темна мука 300 г (1050)


✰✰ Landbrot (Сільський хліб)
  1. Опара: 200 г муки «550», 200 мл води+20г меду (кімнатної температури) , 7 г дріжджів. Хай росте 3-4 год при кімнатній температурі. 
  2. 330 г муки «1050», 150 г маслянки (Buttermilch), 1 сл оцту (Balsamico, dunkel), 10 г солі. мелений кмин коріандр, аніс, фенхель -10 г (2 чл).
  3. Хай росте вдвоє, тоді замісити, сформувати, як виросте, пекти.

Немає коментарів:

Дописати коментар