18 вересня 2022

Кекс

✪✪✪ "Вишуканий хліб"
✪✪✪ Фунтовий кекс
✪✪✪ Йогуртовий кекс
Масляний кекс

Рецептів кексів безліч. Але пропорції одні. З такого роду тіста можна пекти кекси в прямокутних формах (Kastenform), круглих з діркою (Gugelhupfform), або маленькі кексики.

"Вишуканий хліб" - Bischofsbrot, Fürstenbrot - Скільки важать яйця, стільки взяти муки і цукру. До муки додати порошок. Усе разом дуже добре збити, можна додати стільки ж по вазі родзинків та інших бакалій (чорнослив, курага, цукати, горіхи). Пекти.

Фунтовий кекс - (Englischer Kuchen). Скільки важать яйця, стільки взяти муки, масла і цукру. Можна все разом гарно збити, а можна спочатку масло з цукром збити, тоді яйця по одному і накінець муку з порошком.

Йогуртовий кекс може бути не тільки йогуртовий. Замість йогурту можна дати:
сметану
вершки (можна збити)
молоко
згущене молоко (якщо солодке, то цукру не додавати)
солодку воду
фруктове пюре (яблучне, манго, гарбузове)
чай (Чайный кекс - Tea Brack)
вино.
Скільки важать яйця, стільки взяти йогурту, олії, цукру, а муки в півтора раз більше.
Жовтки, йогурт, олію і цукор збити, додати муку, ще раз гарно збити, додати піну з білків і пекти. Хто любить солодше, то цукру можна також дати в півтора раз більше.
==================
Кекс на лікері
1 яйце
50 г яєчного лікеру
50 г олії
45 г цукру+ван.цукор
50 г муки+порошок (75?)
====================
✪✪✪ Версія для 6 кексиків
1 яйце
50 г пюре
50 г олії
50 г цукру+ван.цукор
75 г муки+порошок

Маючи ці три базові пропорції, можна експериментувати, і завжди усе вдасться.
Якщо збивати піну, то треба чуть підсолити. Також добре трошки алкоголю додати.

Кекс на вершках
  1. Приготувати 175 г муки+порошок
  2. Збити 2 яйця + 125 г цукру 
  3. Збити 250 мл вершків 
  4. До вершків вмішати яйця, потім муку. 
  5. Пекти 175° 30 хв. 
✪✪✪ Кекс на згущеному молоці
Версія для 6 кексиків
згущене молоко+1 яйце=200 грам - розмішати
додати 20г мякого масла, збити міксером
додати 50 г муки+1 ч.л. без верху порошку для печива.
Пекти 170 градусів 25 хв.
Дуже смачний!

Масляний кекс
  1. 125 г муки+порошок просіяти. Додати прянощі 1/2 чл (кориця, кардамон, гвоздика, імбир, цедра) і бакалії 1/2 склянки (родзинки, горіхи, чорнослив і тд). 
  2. 1 яйце збити зі щиптою солі і 50 г цукру.
  3. 50-100 г холодного масла потерти на крупній терці, змішати з 100 г йогурту (кефіру, маслянки, сметани). 
  4. Усе змішати лопаткою, дати в форму (формочки) і пекти180С. 

Немає коментарів:

Дописати коментар