✰✰✰ Маківник
✰✰✰ Перекладанець
✰✰✰ Перекладанець
Тісто:
на велику бляшку: на круглу бляшку:
750 г муки 500 г муки
750 г муки 500 г муки
50 г дріжджів (або 11 г сухих) 7 г г сухих дріжджів
½ ч.л. солі ⅓ ч.л. солі
300 мл. молока 200 мл молока
100 г цукру 70 г цукру
3 яйця (або 5 жовтків і 1 яйце) 2 яйця
50 г масла 20 г масла
300 мл. молока 200 мл молока
100 г цукру 70 г цукру
3 яйця (або 5 жовтків і 1 яйце) 2 яйця
50 г масла 20 г масла
Це тісто можна замішувати опарним способом, а можна зразу всі інгредієнти (дріжджі розпустити з цукром) дати в комбайн, замісити і залишити рости на 6-12 год.
Тісто поділити на 3 частини. Розтачати першу, дати на бляху, намазати горіховою начинкою, зверху накрити другим пластом тіста, намазати білком і наложити різними конфітурами без сиропу: трускавка, вишня, рожа. Розтачати третій пласт і накрити канфітури, щільно заліпити береги, поколоти пляцок вилкою або паличкою, щоб вийшов воздух, помазати жовтком або яйцем і через 20-30 хв пекти.
✰✰✰ Горіхова начинка:
5 білків збити, додати
250 г горіхів мелених і
250 г цукру.
_____________________
✰✰✰ Макова начинка:
150 г змеленого маку
100 мл молока
85 г цукру
15 г ванільного цукру
1 с.л. меду
40 г родзинків
20 г волоських горіхів
1 с.л. цукатів
кілька капель румової есенції
½ ч.л. цинамону
½ с.л. масла
100 мл молока
85 г цукру
15 г ванільного цукру
1 с.л. меду
40 г родзинків
20 г волоських горіхів
1 с.л. цукатів
кілька капель румової есенції
½ ч.л. цинамону
½ с.л. масла
+
2 білки
Молоко підігріти, розпустити в ньому цукор і мед, а тоді додати мелений мак і варити 10 хв., мішаючи, щоб мак не підгорів. Відставити, додати всі інші інгредієнти, крім білка, і остудити. Тоді збити бідки на штивну масу і вмішати до макової суміші.
Немає коментарів:
Дописати коментар