22 грудня 2022

Дріжджеві пляцки


✰✰✰
 
Маківник
✰✰✰ Перекладанець 


✰✰✰ Перекладанець

Тісто:
на велику бляшку:                           на круглу бляшку:
750 г муки                                           500 г муки
50 г дріжджів (або 11 г сухих)      7 г  г сухих дріжджів
½ ч.л. солі                                          ч.л. солі 
300 мл. молока                                 200 мл молока
100 г цукру                                         70 г цукру
3 яйця (або 5 жовтків і 1 яйце)    2 яйця
50 г масла                                          20 г масла

Це тісто можна замішувати опарним способом, а можна зразу всі інгредієнти (дріжджі розпустити з цукром) дати в комбайн, замісити і залишити рости на 6-12 год. 
Тісто поділити на 3 частини. Розтачати першу, дати на бляху, намазати горіховою начинкою, зверху накрити другим пластом тіста, намазати білком і наложити різними конфітурами без сиропу: трускавка, вишня, рожа. Розтачати третій пласт і накрити канфітури, щільно заліпити береги, поколоти пляцок вилкою або паличкою, щоб вийшов воздух, помазати жовтком або яйцем і через 20-30 хв пекти. 

✰✰✰ Горіхова начинка:


5 білків збити, додати
250 г горіхів мелених і
250 г цукру.
_____________________

✰✰✰ Макова начинка:


150 г змеленого маку
100 мл молока
85 г цукру
15 г ванільного цукру
1 с.л. меду
40 г родзинків
20 г волоських горіхів
1 с.л. цукатів
кілька капель румової есенції
½ ч.л. цинамону
½ с.л. масла
+
2 білки

Молоко підігріти, розпустити в ньому цукор і мед, а тоді додати мелений мак і варити 10 хв., мішаючи, щоб мак не підгорів. Відставити, додати всі інші інгредієнти, крім білка, і остудити. Тоді збити бідки на штивну масу і вмішати до макової суміші.

Немає коментарів:

Дописати коментар